leuke vaarroutes en bezienswaardigheden op de Randmeren

 

 

Zodra u aan boord stapt ervaart u het vakantiegevoel. Vaar naar het pittoreske Harderwijk, Elburg of Spakenburg alwaar u na het aanmeren zó het gezellige stadje binnenloopt. Of kiest u voor het verblijf op één van de vele eilandjes, er zijn er ca. 5 in de nabije omgeving van Zeewolde. Heeft u langer de tijd? Met een halve dag varen bent u al op de Vecht en met iets meer dan  1 dag vaart u al in Friesland!

 

Harderwijk (ca 1 uur varen)

Een pittoreske historische binnenstad, goede restaurants en de prachtige boulevard waar je direct een vakantiegevoel krijgt, dat is Harderwijk!  Er zijn heel wat mooie plekjes om te ontdekken.  U kunt met de boot vlakbij het Dolfinarium aanleggen wat ook zeker een bezoek waard is. 

 

Elburg (ca. 2,5  uur varen)

De vesting van Elburg is een bezienswaardigheid op zich. Het eeuwenoude binnenstadje  is nog altijd omringd door prachtige wallen, visrijke grachten en delen van de oude stadsmuur. Verdedigingswerken die hard nodig waren toen Elburg nog een middeleeuwse Hanzestad was en pal aan de Zuiderzee lag.

 

Spakenburg(ca. 2 uur varen)

Spakenburg ligt aan het Eemmeer. Spakenburg ontstond in de 15e eeuw, het was een belangrijke vissersplaats die tot de aanleg van de Afsluitdijk aan de Zuiderzee lag. Spakenburg is bekend om zijn klederdracht, deze wordt echter nog maar weinig gedragen. De dracht is karakteristiek door de “kraplap”, dit is een brede gesteven doek over de schouders. Vaak heeft de kraplap een kleurig motief, in de rouw zijn ze zwart, paars of donkerblauw Tijdens de Spakenburgse dagen, eind juli, begin augustus, herleven de tradities van visserij en klederdracht.