Tulpeiland Zeewolde

In het Wolderwijd voor de kust van Zeewolde vind je Tulpeiland, een bijzonder schiereiland in de vorm van een tulp. De kelk van de tulp, het hoofdeiland, heeft de grootte van een voetbalveld en de langgerekte natuureilanden vormen de steel. Een strekdam van 200 meter verbindt het eiland met het vasteland. De kelk van de tulp biedt 80 ligplaatsen.

 

Dubai aan het Wolderwijd In 2014, bij de start van de aanleg, trok het Tulpeiland internationale media-aandacht. Het eiland met zijn excentrieke vorm doet denken aan het kunstmatig opgeworpen schiereiland in de vorm van een palm, voor de kust van de Arabische Emiraten. Zeewolde werd ‘Dubai aan het Wolderwijd’ genoemd. 

 

Leuk om te weten! Op het eiland worden jaarlijks extra tulpenbollen geplant door de gemeente Zeewolde. Het belooft daarom ieder voorjaar een mooi schouwspel te worden. Het Tulpeiland wordt jaarlijks opgenomen in de Tulpenroute Flevoland.

 

Schutsluis de Spieghel

Naast het Tulpeiland bevindt zich schutsluis De Spieghel, De in 2019 geopende schutsluis heeft een verval van 5,20 meter en geeft toegang tot de nieuwe vaarroute Blauwe Diamant (schuttijd circa 20 minuten).  De blauwe diamant route leidt door de wateren rondom Zeewolde. U vaart door de polder, door bosgebied en rustige wateren maar komt ook meerdere sluizen tegen.

De blauwe diamant route is ongeveer 5 uur varen.